Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review

A Nádasdy Alapítvány és Akadémia

 

Környezet, művészet és személyes felelősség

 

A Nádasdy Alapítvány a Művészetért és a Környezetért nemzetközi nonprofit szervezet, amely Kanadában, Magyarországon és az Egyesült Államokban működik. Az alapítvány a gyakorlatban kívánja bizonyítani, hogy a művészet és a sokarcú kultúra környezetünk szerves része, környezetünk pedig a kultúra meghatározó tényezője. Ezek harmonikus kapcsolatának helyreállítása az alapítvány alap célkitűzése.
A Kanadában és Magyarországon 1992-ben, az Egyesült Államokban pedig 1995-ben bejegyzett alapítvány a magyar kulturális örökségből, valamint a nyugati országok környezetvédelmi tapasztalataiból táplálkozik, szerepet vállal Magyarország európai uniós csatlakozásában. Terveinek megvalósítására megalakítja a Nádasdy Akadémiát a Művészetért és a Környezetért, amelynek a Fejér megyei Nádasdladányban lévő Nádasdy-kastély ad majd otthont. A 19. században épült, egyedi, Tudor-stílusú épületet egy 22 hektáros arborétum veszi körül. Ez a kastély 1945-ig a 800 éves múltra visszatekintő Nádasdy család otthona volt. Az alapítvány törekvéseinek eredményeképpen az épületet 1993-ban műemlékké nyilvánították, kezelői joga átszállt a Műemlékek Állami Gondnokságára (MÁG), és ily módon örökre a nemzet tulajdonát alkotja. 1994-ben a Nádasdy Alapítvány és a MÁG között örökös, vagyis 99 éves használati szerződés jött létre arról, hogy az alapítvány itt működtethesse a Nádasdy Akadémiát.
Az alapítvány az akadémia révén arra összpontosítja erőit, hogy magas színvonalú programot nyújtson tehetséges, diplomás fiatalok számára, akik valamilyen művészeti ágban vagy a környezetvédelem területén folytatnak tanulmányokat.
Az akadémia arra biztatja a közéleti és magánszférában tevékenykedő döntéshozókat, hogy tegyék meg azokat a pozitív változásokhoz vezető lépéseket, amelyek az egészségesebb, harmonikusabb élethez szükségesek. Miként már eddig is, úgy ezután is szeretnénk előmozdítani a világ élvonalbeli személyiségeinek együttműködését.
Az alapítvány egyik fontos feladata a MÁG-ot támogatni a kastélynak az akadémia céljaira való átalakításában és az arborétum felújításában. A MÁG 1998 végéig 280 millió forintot fordított a restaurálásra. A felújítási munkálatok a jövőben is tervszerűen folytatódnak majd. A kastély 45 000 négyzetméternyi területe és a park az akadémia céljait fogja szolgálni. A 18. században épült, 2000 négyzetméter alapterületű magtárban képzőművészek műtermei, illetve környezetbarát technológiák bemutatótermei lesznek. Az Ősök csarnoka és a könyvtár egyúttal múzeumként is működik majd. A kastély és a park már most is nyitott a nagyközönség előtt.

 

Legjelentősebb eredményeink

 

Elértük a Nádasdy-kastély műemlékké nyilvánítását; három országban megalapítottuk nonprofit szervezetünket; kidolgoztuk működési tervünket, amelyben felvázoljuk az akadémia programját és egyedi konferenciaközpontunk koncepcióját;
Kiállítások: kanadai inuit (eszkimó) művészek munkái és kortárs magyar képzőművészek közös tárlata az Ernst Múzeumban.
Operagála: 1994-ben megrendeztük a nagy sikerű Nádasdy Akadémia Gálakoncertet a Magyar Állami Operaházban, magyar, kanadai művészek részvételével.
Csereprogram: 1993 óta, közvetítő szerepet vállalva, számos csereprogramot szervezünk művészek és környezetvédelemmel foglalkozó fiatalok számára Kanada, az USA és Magyarország között.

 

Eddigi programjaink, szimpóziumaink

 

1997 júniusában Építészet-Természet-Művészet: élő környezetünk címmel tartottuk meg első nemzetközi szimpóziumunkat a jövőbeli akadémia színhelyén, 225 kiváló szakember vett részt a még restaurálás kezdeti munkái alatt álló kastélyban.
1998: Elnyertük a Henry Ford European Conservation Awards 1998. évi nemzeti első díját és 33 ország közül Európa Harmadik Nagydíját.
1998: Gesztenyefáink sorsa, Természetünk védelme, szimpózium és parki program
1999: Ökológiai Alternatíva Magyarországon című szimpózium
1999: Hang Szimpózium – Akusztikai ökológia című rendezvényünkre szeptemberben került sor.
2000: Ember és Társállat Kapcsolata című szimpózium
2000: Ökológiai Alternatíva Magyarországon II. – A Nap napja szimpózium a napenergiáról
2000: Erkel Ferenc: Bánk bán című operája került bemutatásra a kastély parkjában, Ütő Endre rendezésében, a Fejér Megyei Közgyűléssel együttműködve.
2000: A Társadalom öt pillére szimpóziumra szeptemberben került sor.
2000: A Kodály Vonósnégyes hangversenye az Ősök csarnokában.
2000: Egészségünk – Felelősségünk című kiadvány, egy iskolai felvilágosító kampány első része.

 

2001. évi programjaink

 

április 29. Az új főkapu átadása, falunap
május 26. Nyelv – Gondolat – Tudás – A magyar nyelv jövője szimpózium
május 27. Az Élhető vidék – A jövő lehetőségei szimpózium
június 16. Építészeti szimpózium – Külső és belső tereink kapcsolata
június 17. Ökológiai Alternatíva Magyarországon III. – Atomenergia. Áldás, vagy átok?
szeptember 8. Egészség – Életminőség szimpózium
Opera-előadások: Ütő Endre, A Műemlékek Állami Gondnoksága, a Fejér Megyei Közgyűlés és a Nádasdy Alapítvány rendezésében
július 27., 29., aug. 1. Verdi: Trubadur
augusztus 10., 12., 14., 18. Kodály Zoltán: Háry János
Az alapítványnak világszerte közel száz védnöke van, köztük Kanada főkormányzója, a Magyar Köztársaság elnöke, dr. Mádl Ferenc, New York állam kormányzója, illetve dr. Habsburg Ottó. A kanadai nagykövetség Budapesten és a magyar nagykövetség Ottawában szintén támogatónk. Az alapítvány szoros együttműködést alakított ki számos jeles szervezettel, közéjük tartozik a kanadai Banff Centre for the Arts and Management, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia, az ottawai Carleton Egyetem, a Veszprémi Egyetem Környezetmérnöki Tanszéke és a Magyarok Világszövetsége. Együttműködünk a három illetékes minisztériummal, NKÖM, OM, KM.
Nemzetközi vonatkozású helyi ügyek: talajvízszennyezés, levegőszennyezés, vidékfejlesztés, biogazdálkodás.
Az akadémia környezete – úgy reméljük – a világ környezetszennyeződési problémáinak és megoldásainak laboratóriuma lesz.
Gyakorlati természetvédelemi tevékenység az akadémia épületét körülvevő arborétumnak, mint önfenntartó ökoszisztémának a gondozása. A viszonylag kis terület nagy fajgazdagsága miatt a biológiai sokféleség jó példája.
Erdei iskola: fiatal diákok részvétele a természeti környezetünk megismerésében és védelmében.
Az akadémia bevonja a legkiválóbb szakértőket egy a kérdést tárgyaló intenzív szeminárium- és szimpóziumsorozatba. A résztvevők olyan döntéshozók lesznek, akik a tanultakat hatásos intézkedésekre tudják váltani. Nagy erőket fogunk arra fordítani, hogy megvalósítható javaslatok szülessenek, és ezek a javaslatok megfelelő politikai, társadalmi és gazdasági fórumokra találjanak. A személyes és a társadalmi felelősséget egyaránt mozgósítani kívánjuk.
Kerekasztal-beszélgetések: Különböző érdekcsoportok képviselőinek eszmecseréje; a fenntartható környezet szellemének megtárgyalása és elfogadtatása; konfliktuskezelés; a környezetvédelmi mérnöki szakma megismertetése; a művészetek és a vállalati szektor felelőssége; természetvédelem és városfejlesztés; a természeti és az emberi környezet kibékítése; értékrendek; attitűdváltoztatás; ökopszichológia.« vissza