Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review

Tervezet egy dunai erőmű építésére a Fekete-erdőben

 

Tervezet egy dunai erőmű építésére a Fekete-erdőben

 

Az erőművet a Duna-forrástól hat-nyolc méterre kell fölépíteni, szélessége két méter legyen, magassága tizenöt centi vagy egy rőf.

A létesítmény által megtermelt villanyenergiát vezesse egy közvetlen huzal Budapestre. Az áram tápláljon egy 25 wattos villanykörtét, mely folyamatosan világítsa meg a Parlament oldalánál, a József Attila-szoborhoz közel emelt emlékművet. És az emlékmű ábrázoljon egy infarktust.
 

Mire lehetne még fölhasználni a Fekete-erdőben létesített duzzasztógátat
 

A nemzetgazdaságot koncept-art-ként, vagyis konceptuális cselekvések sorozataként értelmező - és ennek megfelelően irányító - mai romániai állami gazdasági-művészeti stratégia egyik középtávú terve a Duna deltájának megszüntetése. E terv szerint a deltát mezőgazdasági területté fogják átalakítani.

Érdemes tovább morfondírozni a lehetőségeken. A Duna úgyis sok mindent kibír még. Mért ne lehetne mondjuk visszafordítani? Hadd folyjon fölfelé. A vízi erőművek elég áramot termelnek ahhoz - s ha nem, építeni lehet újabb erőműveket, hogy föl lehessen állítani egy szivattyúrendszert, végig a Duna mentén. A szivattyúk visszapumpálnák a vizet, föl a Fekete-erdőig: ott lenne az új Duna-delta. Annál is inkább, mert a németek biztosan nem akarnák fölszántani meg bevetni.

Az új Duna-delta vizében, közel a forráshoz vagyis a torkolathoz, a fekete-erdei erőmű hamarosan már szivattyúzhatná is vissza a föld alá, a víznyelőbe a megalázott, megbecstelenített folyam radioaktív vizét. Hiszen ki ne tudná, hogy a Duna-parton épülő román atomerőmű már most a Revans Csernobilért nevet viseli, és ki ne tudná, hogy egyre több román atomerőmű épül, s még jó volna, ha csak puliszkából - hiszen ki ne tudná, hogy az legalább nem robban.

A Duna érkezik, szájában jelentéssel.

A Duna népek, halak és gyermekek sorsát összeköti és szétbogozza; foga közt jelentést hordoz, elviszi és visszafordul és visszahozza.
 

Duna (Egy antológia) Bp., 1988. Duna-kör 135-137.« vissza