Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI

Gróh Gáspár

„A kultúrpolitika hosszú lejáratú váltó” – Klebelsberg Kuno emlékezete

"Az elmúlt évtizedek meghozták Klebelsberg rehabilitációját. Ma már aligha vonható kétségbe, hogy a magyar kulturális kormányzásnak Klebelsberg kimagasló egyénisége volt. Reformjainak nem egy eleme ma is kitapintható oktatási és kulturális intézményrendszerünkben, esetenként akkor is, ha valami más születik, mert ilyenkor is az ő árnyékával kell hadakozni."

Csóti György

Antall utca és Antall-szobor Zágrábban

Antall József azon kevés európai politikus közé tartozott, akik Jugoszlávia felbomlása idején azonnal felismerték, hogy Dél-kelet-Európában (is) maradéktalanul tiszteletben kell tartani a népek önrendelkezési jogát. (...) Ugyanakkor Antall József volt, aki a legtöbbet tette Horvátország és Szlovénia függetlenségéért.

Illyés Mária

„Hunok Nyugaton” – Cs. Szabó László és Illyés Gyula barátsága

"A német megszálláskor mindketten visszaléptek a rádiós, illetve lapszerkesztői munkából. Csé a megszállás másnapján lemondott a Rádiónál az irodalmi osztály vezetéséről, apámat pedig figyelmeztették, hogy rajta van a németek listáján, mint ideológiailag veszélyes személy, és jobban teszi, ha vidékre távozik. Ezt tette Cs. Szabó is, ő Balatonföldvárra, apám Tihanyba vonult vissza a letartóztatás vagy elhurcolás várható veszélye elől."

Körmendy Lajos

A posztmodern fogyasztói társadalom és ellenkultúrái 2. rész

"Kritikai attitűd nélkül Kopernikusz sohasem vonta volna kétségbe Ptolemaiosz geocentrikus világképét. A kritikai szellem azonban könnyen átcsúszhat egy torz egyenlőségfelfogásból eredő tekintélytagadásba, amikor a tekintélyt nem a teljesítmény alapján, hanem önös érdektől vezérelve kérdőjelezik meg. Ekkor destruktívvá, haladásellenessé válik, erodálja a meritokráciát, és általában is káros társadalmi jelenségnek tekinthető."

Jerzy Snopek

Szent László: magyar király, keresztény lovag, közös büszkeségünk

"A 2017-es esztendő Magyarországon és Lengyelországban is a Szent László-év jegyében zajlik. László, aki Árpád-házi I. Bélának és a Piast dinasztiából származó II. Mieszko király lányának, tehát egy lengyel hercegnőnek a frigyéből született, 940 évvel ezelőtt foglalta el a magyar királyi trónt. Krakkóban született, ahol apja a Szent István halálát követő magyarországi trónviszályok elől keresett és talált menedéket."

Trócsányi László

Demokrácia és jogállamiság új kihívások előtt

"Ma annak lehetünk tanúi, hogy egyfajta szakadék alakul ki az európai és a tagállami intézmények, illetve az európai intézmények és a lakosság között. Nem az együttműködésen van a hangsúly, hanem az a kérdés, ki dominál ki fölött. Az európai intézmények az európai elit technokrata gondolkodásának megfelelően, az európai közérdekre hivatkozva sokszor kész helyzet elé állítják a tagállamokat, vagy néhány nagy tagállam kívánja meghatározni az európai integráció jövőbeni irányát. Ebből adódik a konfliktus: ki irányítja az Uniót?"

1% Metafizika - Szabados György emlékére - Szerkeszti Kodolányi Gyula