Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zAnton Hykisch


Anton
Hykisch (1932, Selmecbánya) író, diplomata. Közgazdász végzettségű, több mint 30 könyvet írt (regények, novellák, dokumentumregények). Hosszú évekig rádióműsort szerkesztett. Számos történelmi regényét külföldön is lefordították. Az 1968 augusztusát követő szovjet megszállás után több éven keresztül nem publikálhatott. 1989 után parlamenti képviselő, és tagja a Szlovák Parlament elnökségének, egyik kezdeményezője Szlovák Köztársaság függetlenné nyilvánításának. Később Kanada első szlovák nagykövete. Visszatérése után politológiát tanított a Nagyszombati Egyetemen. Jelenleg szabadúszó művész Pozsonyban. Társalapítója és egykori elnöke a PEN Szlovák Centrumnak, a szlovákiai Páneurópai Unió alelnöke volt, a World Future Society (USA) tagja.
Legutóbbi művei: Ne féljünk a világtól. A globális gondolkodás útmutatója (2001), Hogy ízlik a politika (2004) parlamenti elmélkedések, Egyedül idegen városokban (2006) novelláskötet. Regényei: Emlékezz a cárra (2007), Higgyetek a császárnak (2016), Régi idők gyönyörei (2009), Az én Selmecbányám (2012)


(Új folyam XXV. 11-12. szám)
"Már több mint negyed század telt el 1989 nagy szakadása óta. Új nemzedék cseperedett fel. A mi kötelességünk élet- és történelmi tapasztalataink átadása. A mi szemléletünk is változik. […] Magamon látom, miként revideálom néhány véleményemet, miként látok sok mindent másképp, mint húsz évvel ezelőtt. Új fenyegetések jelennek meg. Némelyiket sejtettük, másokat nem is feltételeztük. Európa, amelybe beléptünk, már más Európa. Éppen a kultúra embereinek lehetne jobb szimatuk a körülöttünk történő változásokkal kapcsolatban."