Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zDányi Dezső

Dányi Dezső (1928) okl. villamosmérnök. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Kar erősáramú szakán 1951-ben szerzett oklevelet. A diploma megszerzése után a Gamma Műveknél helyezkedett el, mint fejlesztőmérnök. 1952-ben a Gamma Művekből kivált Finommechnikai Vállalathoz helyezték át. Szakmai tevékenysége visszacsatolt rendszerek, szervomechanizmusok fejlesztése volt, elsősorban rádiólokátorok antennakövető rendszereinek mozgatására és légvédelmi lövegek irányítására. 1956 után ipari automatizálási műszerek fejlesztését és gyártását vezette be elsősorban erőművi és automatikus mérlegelési célra.

Az ipari automatizálási profillal együtt 1965-ben a Gamma Művekhez helyezték át, ahol az ipari célú automatizálási eszközök fejlesztésével foglalkozó főosztályt vezette. Vezetésével kifejlesztett és gyártott távadók, szabályozók és végrehajtó szervek ipari automatika gyártmánycsaládot alkottak, számos szabadalommal védett újdonságot tartalmaztak és ANALCONT márkanévvel, kerültek forgalomba. 1988-ban történt nyugdíjba vonulása után Dányi Engineering Kft néven céget alapított, ahol folyadékanalitikai műszerek és indukciós áramlásmérők fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Dányi Dezső 1963 és 1990 között, mint félállású adjunktus a Budapesti Műszaki Egyetem Folyamatszabályozás Tanszék oktatója, ahol fő tevékenysége a műszerszakos hallgatók részére laboratóriumi gyakorlatok vezetése volt. Szerzője (társszerzővel) a Szabályozó berendezések című egyetemi tankönyvnek, amely első ízben, 1970-ben jelent meg. Nívó díjat nyert és még további két kiadásban is megjelent.


(Új folyam XX. 9-10. szám)