Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zEntz Géza

Entz Géza (1949, Kolozsvár) művészettörténész, az MTA Művészettörténeti Kutatócsoport munkatársa (1973–1990). 1990–1994 között az Antall- és Boross-kormány államtitkáraként a határokon túli magyarsággal kapcsolatos kormányzati tevékenység irányítója, az Orbán-kormány idején a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, majd a külföldi magyar intézetek főigazgatója, a határon túli magyarságot segítő Pro Professione Alapítvány elnöke. Szakterülete Erdély középkori építészete és a műemléki topográfia.


(Új folyam XXVIII. 7-8. szám)
"A szabadság gyümölcseihez belsőleg szabad emberek kellenek, a négy évtizedes szovjet világ ebben végezte a legnagyobb pusztítást. Olyannyira, hogy harminc év után bizony azt látjuk, hogy az ezt tükröző mentalitás nemigen terjedt el honunkban, legfőbbképp azok körében nem, akik az igát itthon húzzák. Éppen ezért a mi világunkban korábban ismeretlen négy szabadság, az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad áramlása sok tekintetben inkább nehézség, mint hajtóerő a remélt kibontakozás útján."

(Új folyam XXVII. 9-10. szám)
"A társadalom döntő többségét és a közvéleményt, ezen nincs mit csodálkozni, felkészületlenül érték az ölébe hullott szabadság és demokrácia gyökeresen új kihívásai. Az azóta eltelt három évtized fejleményei azt mutatják, hogy a társadalom jelentős része e „jótéteményeket” nem is érezte mindenben magáénak. A demokrácia ugyanis elsősorban technika. A szabadság viszont nem statikus természetű, nem egyszeri adomány, hanem azért dolgozni kell nap nap után."

(Új folyam XXVII. 1-2. szám)
"A rendszerváltozás azonban ezzel még korántsem ért véget. A vágyott új világ továbbra is messze van. Számos, 1989–90-ben kitűzött nagy cél elérésétől úgy tűnik, még mindig igen távol vagyunk. Minden ország jólétének és társadalmi stabilitásának az alapja, Európában legalábbis, a széles polgári középosztály. Ennek irányába nemigen léptünk előre, sőt, ha hinni lehet a felméréseknek, a helyzet inkább romlott az elmúlt három évtizedben. Hasonló mondható az országon belüli regionális különbségekről. Továbbra is aggasztó a demográfiai helyzet, de ennek kedvező irányú befolyásolása még nagyobb és hosszabb időt igénylő feladat, mint az előbbiek, ha érdemben egyáltalán lehetséges."

(Új folyam XXIV. 1-2. szám)

(Új folyam VI. 3-4. szám)

(Új folyam VI. 9-10. szám)

(Új folyam XXI. 3-4. szám)