Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zGróh Gáspár

Gróh Gáspár: (Budapest, 1953) irodalomtörténész, kritikus. A Magyar Szemle rovatvezetője, a Köztársasági Elnöki Kabinet belpolitikai vezetője. 2007-ben Pethő Sándor-díjat kapott. F. m.: Egymásért vagyunk. (Tanulmányok, kritikák, 2000.) Szabó Dezső: Az elfelejtett arc (Válogatás és szerkesztés, 2001), Az elsodort író. In memoriam Szabó Dezső (Válogatás és szerkesztés, 2002), Móricz Zsigmond: A magyarság rendeltetése (Válogatás és szerkesztés, 2004), Cs. SzabóLászló. A kis népek hivatása. (Előszó, válogatás, szerkesztés, 2005), Nézni a láthatatlant (Kisesszék, 2005), Határ.Oknélkül (Tanulmányok, kritikák, 2006), Akövetkezmények országa (2011), A magyarság rendeltetéséről (2013).

 

 

 


(Új folyam XXVII. 7-8. szám)
"A (nagy)hatalmi logika ugyanazt mondja, mint a zsarnoki: a Kremlből nézve megengedhetetlen, ami Csehszlovákiában történik, ezért annak akár fegyveresen is véget kell vetni. Be fognak tehát avatkozni, ahogyan 1956-ban Magyarországon, és nyugodtan megtehetik, mert a Nyugat tétlen marad."

(Új folyam XXVII. 5-6. szám)
"Ágh István költői és írói világának meghatározója a teljességvágy – de kinek nem? Neki viszont mégis több reménye és tán joga is van erre, mert másoknál nagyobb utat járt be. Hagyományos, paraszti világból indult – csakhogy ez a világ éppoly távol esett a népszínművekétől és a világvégi őskultúrától, mint a hamisan rögzült paraszti kiszipolyozottságtól és nyomortól. A dunántúli parasztpolgár méltósága, műveltségi szintje sokfelé magasabb szinten állt, mint a városi kispolgároké. Igaz, ez a kultúra nagyon más volt, archaikus, természetközeli. Innen kiszakadni, a túlbecsült városi létbe csöppenni mégis hatalmas kultúrsokk lehetett."

(Új folyam XXVII. 5-6. szám)

(Új folyam XXVI. 11-12. szám)
"Az elmúlt évtizedek meghozták Klebelsberg rehabilitációját. Ma már aligha vonható kétségbe, hogy a magyar kulturális kormányzásnak Klebelsberg kimagasló egyénisége volt. Reformjainak nem egy eleme ma is kitapintható oktatási és kulturális intézményrendszerünkben, esetenként akkor is, ha valami más születik, mert ilyenkor is az ő árnyékával kell hadakozni."

(Új folyam XXIV. 5-6. szám)

(Új folyam XXIV. 1-2. szám)

(Új folyam XXIV. 9-10. szám)

(Új folyam XXIV. 3-4. szám)

(Új folyam XXIII. 5-6. szám)

(Új folyam XXIII. 9-10. szám)

(Új folyam XXIII. 7-8. szám)

(Új folyam XXII. 11-12. szám)

összesen: 159 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 következő utolsó