Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zGróh Gáspár

Gróh Gáspár: (Budapest, 1953) irodalomtörténész, kritikus. A Magyar Szemle rovatvezetője, a Köztársasági Elnöki Kabinet belpolitikai vezetője. 2007-ben Pethő Sándor-díjat kapott. F. m.: Egymásért vagyunk. (Tanulmányok, kritikák, 2000.) Szabó Dezső: Az elfelejtett arc (Válogatás és szerkesztés, 2001), Az elsodort író. In memoriam Szabó Dezső (Válogatás és szerkesztés, 2002), Móricz Zsigmond: A magyarság rendeltetése (Válogatás és szerkesztés, 2004), Cs. SzabóLászló. A kis népek hivatása. (Előszó, válogatás, szerkesztés, 2005), Nézni a láthatatlant (Kisesszék, 2005), Határ.Oknélkül (Tanulmányok, kritikák, 2006), Akövetkezmények országa (2011), A magyarság rendeltetéséről (2013).

 

 

 


(Új folyam VI. 3-4. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VI. 3-4. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VI. 1-2. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 1-2. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 5-6. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 5-6. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 7-8. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 9-10. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 9-10. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 11-12. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 11-12. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 3-4. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam VII. 1-2. szám FELTÖLTVE)

(Új folyam XXVI. 3-4. szám)
"Kiegyezni – ez a magyar nyelvben nem túl derűs sugallatú kifejezés. Így a kiegyezés sem az: beletörődést, rossz ízű alkut jelez, elfogadását valaminek, amit a folyamat részese nem szeretne. Férfiúhoz nem méltó gyöngeség, félelem, kényelemszeretet lappang benne. A megegyezés szó jobban csengene – de nem ez került a fogalomtárunkba. Pedig pontosabb is lenne, hiszen az 1867. évi XII., XIV., XV. és XVI. törvénycikk valójában megegyezést, megbékélést jelentett. Elsősorban a politika- és az államjog értelmében, Magyarország és Ausztria között, ahogyan ezt a történetírás számon tartja."

(Új folyam XXVI. 1-2. szám)
"Vajon már maga a neve is nem jelzője-e egyben, azzal, hogy az arany szó önmagában is jelképes értelmű: az érték, a minőség, a hétköznapokon túli ragyogás képzete társul hozzá? Azt hiszem, hogy igen, és bármilyen méltatlan, de talán leírható (Petőfi is megtette), hogy Arany – arany. Olyan természetesen, hogy észre sem vesszük, ahogy soká az is magától értetődött, hogy költészetünk nemzetépítő és megtartó erő, és hogy ennek egyik pillére (aranyfedezete) Arany életműve. Az emigrációba kényszerült Cs. Szabó László számára Arany költészete olykor magát a hazát, az otthont jelentette, akinek költői-nyelvi gazdagságában megmártózva kapta vissza a magyarságba vetett hitét, és ezért mondta Arany kötetéről, hogy az a magyarok Tórája lehet, ami összefogja a diaszpóra-létbe zuhant nemzetet."

(Új folyam XXV. 11-12. szám)

(Új folyam XXV. 9-10. szám)

összesen: 149 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 következő utolsó