Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zJeszenszky Géza

Jeszenszky Géza (1941, Budapest) történész, egyetemi magántanár (Budapesti Corvinus Egyetem). 1976 óta hazai és külföldi egyetemeken tanított a nemzetközi kapcsolatok és a külpolitika témakörében. A rendszerváltozás után külügyminiszter (1990–1994), országgyűlési képviselő (1994–1996 MDF, 1996–1998 MDNP). Magyarország nagykövete az Egyesült Államokban (1998–2002), a Norvég Királyságban és az Izlandi Köztársaságban (2011–2014).


(Új folyam XXX. 3-4. szám)
"Illyésnek a szovjet történelem tragikus fordulópontján szerzett tapasztalatai alapján gondos mérlegeléssel megírt, az itthon valójában ismeretlen országról szóló útirajza jóval árnyaltabb képet adott, mint a legtöbb, abban az időben Nyugaton született könyv és más beszámoló."

(Új folyam XXVIII. 7-8. szám)

(Új folyam XXVII. 11-12. szám)

(Új folyam XXVII. 9-10. szám)
"Nemcsak szabadságharcaink, de egész történelmünk azt igazolja, mennyire fontos, meghatározó az ország, a magyarság számára a külpolitika, a szövetségesek jó megválasztása. Valamennyi történelmi tragédiánk annak volt a következménye, hogy nehéz külső körülmények között nem találtuk meg a jó, vagy legalább a legkevésbé rossz lépést, döntést. Az önálló magyar külpolitika alapelveit Kossuth máig ható érvénnyel fogalmazta meg 1848. július 11-i híres képviselőházi beszédében."

(Új folyam XXVII. 1-2. szám)
"Az 1980-as évek végére a magyar történészek már egyetértettek, hogy Horthy nem fasiszta diktátor volt, aki követett el ugyan nagy hibákat, de egy nála tehetségesebb államférfi sem tudta volna elhárítani az országot végül elérő tragédiákat. A rendszerváltozás óta Horthy megítélése nem történeti probléma, a néhai kormányzó személye politikai polémiák tárgya. Ez a sajtóban kezdődött, de a pártpolitika mintegy ráugrott. Amikor Antall Józsefet és kormányát ellenzéke a Horthy-rendszer restaurálásának szándékával vádolta, a miniszterelnök és közeli hívei (ismerve saját felfogásukat) ezt nevetségesnek, Antall szavajárásával szamárságnak tartották. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a rendszerváltozással járó szabadsággal élve nőni látszik azoknak a száma, akik Horthyt pozitív hősként szeretnék beemelni a nemzet panteonjába."

(Új folyam XXIII. 1-2. szám)

(Új folyam XXIII. 9-10. szám)

(Új folyam XXII. 11-12. szám)

(Új folyam XXII. 9-10. szám)

(Új folyam XXI. 9-10. szám)

összesen: 48 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 | 3 következő utolsó