Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zMiskolczy Ambrus

Miskolczy Ambrus (1947, Marosvásárhely) 1997 óta a történettudomány doktora. Az ELTE BTK Román Filológiai Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára. A bukaresti Nicolae Jorga Történettudományi Intézet külső tagja, az USA-ban működő Society for Romanian Studies tagja és a New International Journal of Romanian Studies szerkesztőségi tagja. Szűkebb szakterülete a magyar-román-szász erdélyi együttélés története; a polgárosodás társadalom- és eszmetörténete. Kutatómunkája az erdélyi együttélés problémakörére összpontosul, ideértve a mítoszteremtés eszmetörténeti okait és mikéntjét. Legfontosabb művei: A brassói román levantei kereskedőpolgárság (1780–1860) (1986). Társszerzője az Erdély története III. kötetnek (1986). Eszmék és téveszmék (1994), A legendák varázsa. Jules Michelet kelet-európai mítoszai és a magyar–román párbeszéd a 19. század derekán (2000), Szellem és nemzet (2001). Az Akadémiai díj (megosztva, 1987) és a Ránki György Szakkuratórium Díja (1997) kitüntetettje.


(Új folyam XXVI. 5-6. szám)
"Dobrovits Aladár (a kiváló egyiptológus) órán mesélte nekünk, hogy egyszer meg is kérdezte konyakozás közben Constantin Daicoviciut: 'Te, Szilárd, miért vallod azt a dáko–román marhaságot?' Mire a válasz: "Ha kell, én azt is bebizonyítom, hogy a románok a kínaiaktól származnak.'"

(Új folyam XXVI. 1-2. szám)
"'A román kommunizmus furcsa története (és boldogtalan következményei)' – ez Lucian Boia legújabb könyvének a címe kissé hozzávetőlegesen, mert amit boldogtalannak fordítottam, lehetne szomorú vagy végzetes. Csakhogy a történelemben nincs végzetes fejlemény, szomorkodni pedig nem érdemes azon, ami nemcsak tragédia, hanem komédia is."

(Új folyam XXII. 1-2. szám)

(Új folyam XX. 3-4. szám FELTÖLTVE)