Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zSzekér Nóra

Szekér Nóra (1976, Budapest) történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen történelem, német és esztétika szakon végzett. 2009-ben szerzett PhD fokozatot. Kutatási területe a második világháború és annak utóhatásai Magyarországon. Jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója.


(Új folyam XXX. 7-8. szám)
"Történelmi munkái olyan vérbeli jogászra vallanak, aki a józan észt, az emberi természet törvényszerűségeit, a gyakorlati élet kihívásait veszi alapul gondolatainak mérlegelésekor és mindeközben evidensen képes egyszerre figyelembe venni a nemzetközi és magyar szempontokat."

(Új folyam XXIX. 3-4. szám)
"Az 1981. december 13-i szükségállapot bevezetése után azonban a hatalom a lengyel ügy iránti érzékenységet nem a tűrt, hanem tiltott kategóriába sorolta, és minden, a lengyelekkel való szolidaritás kifejezéséről szóló próbálkozás a belügyi szervek közbeavatkozását vonta maga után. Pákh Tibort, aki azonnal Lengyelországba kívánt utazni, a határon feltartóztatták, az útlevelét elkobozták. Válaszul éhségsztrájkba kezdett."

(Új folyam XXVIII. 11-12. szám)
"Keresztes-Fischer a háttérből komoly támogatást nyújtott a Parasztszövetségnek és a Kisgazdapártnak. Ez a segítség egyrészt arra irányult, hogy a párt az egész országot behálózóan meg tudja magát szervezni, másrészt, hogy felkészüljön egy olyan szakértői gárda, amelyik kellően képzett arra, hogy az ország politikai vezetésében helyt tudjon állni. Fontos motiváció volt, hogy a Kisgazdapárton keresztül a nácizmus ideológiáját széles társadalmi körben ellensúlyozni lehetett, de e támogatásnak a jövőre ható perspektívája is volt."

(Új folyam XXVII. 7-8. szám)
"A fogalmak kérdése központi kérdés, különösen egy diktatúra árnyékában. A totális diktatúrák természete ugyanis, hogy a hatalmi mechanizmusaik működtetésében igen fontos teret kapnak bizonyos fogalmak, és nem csupán a tudományos értekezésekben, hanem a hétköznapi életben, a hétköznapi terrorban."

(Új folyam XXIV. 11-12. szám)

(Új folyam XXIV. 11-12. szám)

(Új folyam XXIII. 1-2. szám)

(Új folyam XXII. 11-12. szám)

(Új folyam XXV. 1-2. szám)

(Új folyam XXV. 1-2. szám)