Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zSzörényi László

Szörényi László (1945) irodalomtörténész, az ELTE-n latin-görög-iranisztika szakon végzett, a Bibliotheca Scriptore Medii Recentisone Alvorum című sorozat társzerkesztője, Békés Enikővel. Az Irodalomtörténeti Közlemények és a Vigilia szerkesztőbizottsági tagja, a BTK Irodalomtudományi Intézet emeritus kutatóprofesszora, az SZTE BTK Klasszika-filológiai és Neolatin Tanszékének professor emeritusa.


(Új folyam XXX. 5-6. szám)
"Persze már 1995-ben is sokat tudtam, vagy sejtettem arról, hogy az olasz baloldal és jobboldal hatalommegosztásának egyik alappillére az volt, hogy hagyják érvényesülni a leninista, a sztálinista, maoista, guevarista alapműveletlenséggel rendelkező baloldalt az oktatásban és a tudományban."

(Új folyam XXIX. 9-10. szám)

(Új folyam XXIX. 7-8. szám)
"Nem nagyon tévedünk, ha úgy gondoljuk, hogy Zrínyi szerint a hadi és a költői derékség együtt, de ugyanoda vezet: a halhatatlansághoz. Vagyis mivel keresztény katonáról és keresztény költőről van szó, nem akármilyen halhatatlansághoz, hanem az üdvözüléshez. Valami olyan állapothoz, amelyet kivételes esetben már Isten szentjei a földön is elérhetnek: ezért használja például a Jókai-kódex a dicsőséges vagy dicsőült jelzőt az élő Szent Ferencre is."

(Új folyam XXIX. 5-6. szám)

(Új folyam XXVII. 1-2. szám)

(Új folyam XX. 5-6. szám)

(Új folyam XIX. 5-6. szám)