Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zTrócsányi László

Trócsányi László (Budapest, 1956) jogász, egyetemi tanár. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora, az Európa-tanulmányok Központjának igazgatója, 2000-2003 között Magyarország luxemburgi nagykövete. Tanulmányai a nemzeti közjog és az európai integráció kapcsolataival foglalkoznak, érdeklődési területe a frankofón országok történelme, jogrendszere és politikája.


(Új folyam XXX. 1-2. szám)

(Új folyam XXVII. 9-10. szám)
"A nemzeti identitás reneszánszának következménye az alkotmányos identitás fogalmának megjelenése a szakirodalomban és a politikában. Ennek messzemenő következményei vannak. Ezek közé tartozik a jogok klasszikus hierarchiájának felülvizsgálata. E felfogás szerint a csúcson a nemzetközi, alatta az uniós, legalul pedig a tagállami jog áll; ezek ütközése esetén a hierarchiában magasabban álló jogrendszer normája érvényesül. Az Európai Unió Bírósága és a tagállami alkotmánybíróságok ítéletei is e megközelítést támasztották alá évtizedekig."

(Új folyam XXVI. 11-12. szám)
"Ma annak lehetünk tanúi, hogy egyfajta szakadék alakul ki az európai és a tagállami intézmények, illetve az európai intézmények és a lakosság között. Nem az együttműködésen van a hangsúly, hanem az a kérdés, ki dominál ki fölött. Az európai intézmények az európai elit technokrata gondolkodásának megfelelően, az európai közérdekre hivatkozva sokszor kész helyzet elé állítják a tagállamokat, vagy néhány nagy tagállam kívánja meghatározni az európai integráció jövőbeni irányát. Ebből adódik a konfliktus: ki irányítja az Uniót?"

(Új folyam XXIV. 3-4. szám)

(Új folyam XIV. 11-12. szám)

(Új folyam XXV. 5-6. szám)